Eldsjälar

Vi brinner för kunskap

Läsuppdrag 2, v. 13

Ditt uppdrag är att läsa en skönlitterär bok samt skriva ett bokreferat till denna.


Prenumerera på nya blogginlägg

22 kommentarer

 1. Bokrefaratet till Stjärnskott skriven av författaren Anna Lena Stålnacke.

  I boken skriver författaren om en tjej i tånåren som fokuserar mycket av sin tid på bandet hon är med i med några andra.

  Författaren formulerar sedan att de en dag får en förfrågan om att uppträda på ett bröllop. Uppträdandet blir en stor flopp och alla medlemmar i bandet slutar dagen med en besviken känsla.

  Författaren skriver sedan om att Frida ( tjejen berättelsen handlar om) har skrivit en egen låt. Låten visar hon upp för en annan tjej i bandet som snor den genom att framföra den för en känd producent som befann sig i närheten av bröllopet.
  Dom två vännerna hamnar i bråk och löser inte konflikten tills i slutet på boken.

  Författaren skriver att det samtidigt visas en talangtävling på TV med Leon som efter programmet blir landets idol och Stjärnskott. Frida blir Leons största fan. Hon kommer i kontakt med en av hans vänner som ger ut hans anonyma profil på en hemsida. Frida under också anonymt namn börjar prata med Leon som öppnar upp sig mer och mer. Hon bestämmer sig därför för att följa honom på hans turné under sommaren ensam. När hon inte får som hon vill av sina föräldrar ger hon sig av på egen hand och rymmer från hemmet.

  Författaren formulerar sedan att Frida efter några konserter är helt pank och har inga pengar för att ta sig till nästa turné. Hon får då lift av en gammal kvinna som somnar vid ratten under tiden hon kör. Frida upplever en bilkrasch och ser hur kvinnan vaknar och ringer 112 oskadd. Frida rymmer innan räddning kommer, rädd för att hennes föräldrar ska få veta.

  Författaren skriver sedan att Frida går genom skogen vid motorvägen tills hon kommer till en liten ort med hotell och affärer. Det är mörkt ute och näst intill natt men Frida som är hyfsat skadad frågar den enda personen på gatan om hjälp. Personen visar sig vara Leon som blir otroligt arg och tror att Frida är ute efter autografer och kort. Frida ser att det är Leon men brister ut i gråt. Leon förstår att han hade fel och ser nu Fridas blödande sår. Tillsammans går dom till Leons hotellrum.

  Författaren formulerar sedan att Frida får förband på sina sår och hon tillsammans med Leon blir mycket goda vänner. Frida ser inte längre Leon som värsta artisten utan istället som en god vän.

  Författaren skriver sedan om hur Frida kollar på Leons konsert bakom scenen på vip-platser. Efter Leons uppträdande planerar de att hitta på något tillsammans men Frida väljer att avslöja sin hemlighet. Hon berättar för Leon om vilket stort fan till honom hon var innan men att hon nu förändrats. Leon tar inte detta som förväntat och blir arg och besviken. Frida lämnar och åker hem till sig.

  Författaren skriver sedan att Frida väl hemma kommer överens med kompisen som stal hennes låt men Frida tänker fortfarande på Leon. En vacker dag står han utanför hennes fönster och vinkar uppåt. Där slutar boken.

 2. Bokteferat till boken Kungadottern skriven av Elisabeth Östnäs.

  Boken handlar om en tjej som heter Turid och hennes värld är som hon tycker är en hård vikingvärld. Hon vill inte gifta sig. Hon vill resa och se andra platser. Hon vill inte vara kvar i den lilla byn hon bor i. Hon vill lära sig att skriva.

  Författaren skrev om att Turids pappa är väldigt gammal nu och att hon ska bli drottning efter honom. Hennes fostermor vill att hon ska bli völva som hon, men Turid vill inte. Hon vill att allting skulle vara som innan. Innan vintern kom och innan svälten slog hårt mot byn.

  Efter det så ställs allting på plats och Turid behöver använda de krafter hon har för att överleva. Hon behöver även använda krafter som hon ännu inte lyckas att bemästra.

 3. Jag har skrivit om Zäta och den spårlöst försvunne. Det är den deckare.
  Titel: Zäta och den spårlöst försvunne
  Författare: Elsie Petrén
  220 sidor inga bilder

  Mitt i natten kommer Felix till Zäta. Han säger att hans pappa har varit borta i 2 dagar. Zäta som vet att Felix pappa har varit på fängelse tror att han bara gjort något brottsligt. Men när hon får veta hur orolig Felix är bestämmer hon sig för att hjälpa honom. Efter några dagar försvinner också Felix själv. Vilka är de som har förföljt Zäta i den röda bilen? När Zäta använder sin speciella förmåga klarar hon till slut av att lista ut vilka tjuvarna är.

 4. Här kommer bokreferatet om ” Vem bryr sig?” och författaren är Therese Lindgren.

  Författaren har skrivit en självbiografi om när hon gjorde ett val i livet att bli vegetarian/vegan. Hon vill berätta för sina läsare att man får äta som man vill, men hon berättar om sina tankar hon har haft när hon valde att bli vegan.

  Therese var i mindre ålder, en bestämd tjej som visste vad hon ville. Hon brydde sig inte om att hon åt kött. Hon åt inte bara djuret utan hon hade det även på sig. I 12 års åldern så valde Therese att bli vegetarian. Men hon tänkte inte på vad hon hade på sig. Hon hade rävsvansar hängande på väskan och pälskragar på luvan. Efter någon vecka så orkade hon inte vara vegetarian längre p.g.a. att det var folk som retade henne för det.

  Författaren skriver att hennes gymnasieklass en gång skulle ha en redovisning. Hon hade bestämt sig för att skriva om CNS och deras fribelopp. Men när hon hörde att en av kamraterna skulle skriva om att hon var emot pälsanvändning, så skriver Therese att hon skulle ändra sig. Hon skrev att hon var för pälsanvändning. Therese skrev ned massor av argument och redovisade sedan för klassen. Efter åt så kände hon att inte några av hennes argument var så starka.

  Therese bestämde sig en dag för att hon skulle bli vegan. Hon hade tittat på videos på Youtube och sett att djuren inte alls har det bra. Djuren blev plågade och fick knappt se himmel en enda gång. De satt i små burar och trängdes. Therese ville då inte äta av köttet mer. Hon tänkte att de förtjänade samma liv som människan och att ingen skulle behöva utsättas för detta. Inte ett djur heller.

 5. Ett bokreferat till boken Bennys Hemliga Rapporter, skriven av författarna Per Lange, Johan Bergström och Henrik Ahnborg

  Författarna berättar om en händelse som hänt i verkligheten och om Benny som är en elvaårig pojke som just nu har precis hela sommarlovet framför sig.

  De skriver om Benny och hans kompisar som står inför ett sommarlov.
  I boken skriver författarna om att kompisarna har en plats där inga måsten eller föräldrar ska finnas.

  Men mitt i alla roliga tankar beskriver författarna ett problem och ett stort bråk. Problemet är att kompisarna på något väldigt krångligt sätt måste samla ihop 500 000 kronor på ett enda lov. Problemet uppstår beroende på att en flicka som heter Valentina behöver pengar för familjens dåliga hem, som behöver bättre av nästan allt, bättre rör, isolering och mycket mer. Bråket ändrar Bennys och Valentinas relationer till varandra, men i slutändan måsta de ändå samarbeta med varandra för att få ihop pengarna.

  Författarna lägger då tyngd på att vänskapsrelationen kan brytas vid flytt om inte pengarna kommer fram innan sommarlovets slut, även kärlekstankarna från Benny kan brytas

  Författarna påpekar att de gör allt de kan, som att anordna tävlingar, baka bröd, hjälpa till på barnkalas, sätta upp en pjäs och annat för att få tag på pengarna. Vännerna samarbetar väl och pengarna kommer med tiden in.

  Snart menar författarna på att de bara har hundratusen kvar och de kämpar och kämpar ordentligt. Sist i boken beskriver författarna en fest som Valentinas familj har och under festen kommer beskedet. Familjen får stanna och pengarna kom in i tid!

  Författarna formulerar det sedan i slutet med stor lycka och glädje även om Benny inte får sin efterlängtade kyss med Valentina som han är kär i.

 6. Bokreferat till ”Fotbolls akademin” av Tom Palmer.

  Författaren skriver om en kille som bär på en stor hemlighet och som nu börjar förstöra för fotbollen.

  Ben är elva år och spela fotboll för United. Att spela fotboll är det bästa som Ben vet. Men Ben bär på en stor hemlighet som nu börjar förstöra för fotbollen.

  När Ben spelar fotboll så glömmer han bort allt annat, han tänker bara på fotbollen. Men i skolan så är det jobbigt för honom. Därför att Ben kan inte läsa och nu börjar hans allra största hemlighet förstöra för fotbollen. Ben börjar hamna i bråk ed flera i laget. Den enda som vet om hans hemlighet är Rayan, hans bästa vän. Rayan täcker upp för Ben när han måste läsa han brukar till och med få kvarsittning ibland, bara för Bens skull.

  Bens tränare har börjar fråga Ben om han har det bra i skolan. Så en dag tog tränaren med Ben på fika och han berättade hur han hade det i skolan när han var liten. Han sa att han inte kunde läsa föns han var 12 år.
  När han hade pratat klart så sa Ben att han inte kan läsa. Då erbjöd sig tränaren att lära Ben att läsa.

 7. Bokreferat till boken ”Legenden om morwhayle häxmästaren”.
  Författaren är Peter Bergting

  I boken beskriver författaren att Arteils tvillingsyster Malda har försvunnit och han trodde aldrig att han skulle få tillbaka henne. Författaren skriver sedan att han hittar Malda i en gömd portal i hans garderob.

  Författaren skriver sedan att Malda tar med sin bror till Morehayle. Det är ett stort äventyr och Arteil hade inte förväntat sig detta.
  Författaren skriver sedan att Malda har blivit uppfostrad av en ond häxmästare och fått lära sig svart magi.

  Författaren beskriver sedan att Malda vill väcka upp den döda härmästaren. För att kunna det behöver hon stjäla den magiska formelboken.

  Författaren formolerar sedan att efter allt detta vet inte Arteil på vems sida han ska stå på. Han vet inte om han ens ska tro på sin syster.

  Författaren skriver sedan om att Arteil hittar Maldas dagbok och i den stod det vad hon hade varit med om innan detta. Förutom den sista meningen för att pennan hastigt hade lämnat pappret. Men han svärde att han skulle hitta sin syster om det så var det sista han gjorde.

 8. Bokreferat till Ge inte upp, Carrie! av författaren Lurlene McDaniel:

  I boken skriver författaren att Carrie är en femton årig tjej som bor i USA. Författaren skriver även att Carrie lider av blodcancer och att hon har gjort det sen tre år tillbaka.

  I början av boken skriver författaren att Carries föräldrar är någulunda nyskilda, författaren beskriver på ett ganska tydligt sätt att Carrie inte mår så bra över det.

  Författaren formulerar även att Carrie är med i en stödgrupp för cancersjuka. Författaren beskriver att Carrie var på ett möte gällande en picknick de skulle anordna. På mötet träffade hon en kille som hette Keith, hon tyckte han var lite söt.

  Författaren skriver även att Keith och Carrie bestämmde att de skulle träffas utanför biblioteket och diskutera aktiviteter för picknicken, men det blir lite mer än att bara planera picknicken.

  Författaren beskriver sakta men säkert att Carrie och Keith kommer varandra närmare. Författaren skriver även att Carrie har dett ljusare på framtiden sen hon har träffat Kieth, de stöttar varandra.

 9. Detta är ett bokreferat till boken Sal 305. Den är skriven av förfartaren Ingelin Angerborn.

  Förfartaren har skrivit en händelse om en tjej och hennes kompisar. Huvudpersonen hade cyklat omkull påväg till en person som har varit elak mot henne. Hon hamnade sedan i en olycka. Författaren beskriver sedan hur hon känner sig. När hon vänta på att hennes mamma skulle komma tillbaka igen kom någon och tog henne i handen. Hon trodde först att det var en sköteska. Hon ville använda sin mobil men hon viste inte om hon fick göra det. Hon gjorde det ändå. Hon fick massa sms och från hennes kompisar, hon tittade på telefonen.

  Visste inte om det var igår som hade varit händer i handen förra natten. Hon funderade. Hennes mamma var tvungen att fråga om hon kunde sova över en natt för att vara hos hennes dotter på sjukhuset. Hon fick inte ta ledigt utan hon var tvungen att jobba men hon kom på ett annat sätt att fixa så att hon var. Hon sa att hon måste vara ledig i natt och så får de lösa det själva sen. Huvudpersonen skulle röntgas för att se så hittar du fått in några hjärnskador. Hon tyckte det var jätte läskigt men så sa en kille, Adam heter han att det inte var så läskigt. Han hade rätt det var inte så läskigt.

  Hon vaknade sedan av att hennes mamma klappar eller på kinden. Hon sa att det var dags att vakna och nu tänkte bara att det var jobbigt att vakna. Hon ska äta frukost innan sköterskan ankommer tänkte hennes mamma. Hon såg de en liten bit ner i korridoren. Mamma frågade om det gick bra att sova själv inatt.

  Efter några dagar får hon ett SMS från sin kompis som det står: Kom hit. Han tänkte först att han inte skulle komma hon skulle aldrig sätta sin fot i det där huset igen.

  Elvira ska försöka att låta bli att kolla på alla nummerplåtar igen så att hon kommer undan allt trubbel. Det som är kul för henne är att hon ska följa Bea, Maja och hennes föräldrar till havet nästa vecka.

  Författaren menar att det kommer hända saker vid campingen nästa vecka.

 10. Bokreferat till boken Monster skriven av Joakim Lundell och har 222 sidor.

  Författaren har skrivit en självbiografi om sitliv och uppväxt.

  Han skriver om att han har haft en hendelselik och en jobbig uppväxt med mycket droger och missbruk.

  Författaren skriver att han en större del av sitt liv fick bo på barnhem. Han fick det tills han fick en egen lägenhet. I texten så skriver författaren att han oxå har bytt skola.

  Författaren skriver att han oxå har haft en blogg som han brukade lägga upp konstiga och dumma saker på.

  Men efter ett tag i författarens liv så träffade han Jonna och hans liv förnedrades till det bättre efter det

 11. lockigachokladen

  27 mars, 2018 at 19:56

  Bokreferat till boken Nära Oss skriven av författaren Håkan Larsson.

  Författaren skrev boken i jag-form som huvudpersonen Patrik som nyss börjat gymnasiet där han träffar Åsa Loving som han blir förälskad i.

  Författaren beskriver i början av boken för det mesta hur det känns för Patrik på hans gymnasium och hans vanliga vardagliga liv. Lite senare i boken när väl Loving kommer in i bilden står det även en hel del om henne.

  Det berättas först en hel del om Patrik och Loving men sedan blir det som ett stopp då författaren fokuserar på huvudpersonen Patrik.

  Det finns saker i boken som författaren fokuserar mer på en andra och som tar en stor del av bokens innehåll. En av dessa saker i boken är då Patriks lilla systers bästa vän mystiskt försvinner en eftermiddag och några dagar senare hittas död i en sopppåse i en container.

  Gärningsmannen försökte Patrik komma på vem det var och han fick en del hjälp av sina vänner men också av sin systers pappa som hade kommit till Patriks familj från Vancouver. Patrik fick en del hjälp av Andrew, sin lilla systers pappa, men det var hans vän som hjälpte honom för det mesta.

  När väl mordet är löst och gärningsmannen sitter i fängelset efter att ha erkänt att ha våldtagit och mördat Petra skriver Patrik att han väl tycker att allt går bra igen. Patrik skriver att han kommer närmare och närmare Loving och att det går bra i skolan men allt ändras då han också får reda på att Andrew blivit skjuten.

  Det står inget i boken om Andrew överlevt eller inte men plötsligt verkar huvudpersonen tycka att allt går bra igen. Gärningsmannen sitter i fängelse och Loving har blivit hans flickvän och allt är bra igen.

 12. Boken jag har läst heter Kurragömma och är skriven av Petrus Dahlin. Boken är lättläst och har runt 200 sidor.

  Författaren har skrivit en bok som handlar om en tjej som heter Astrid och hennes mamma. I Spanien har de hyrt ett hus där de ska bo i en vecka för att umgås och prata med varandra efter olyckan som Astrids pappa omkom i. De hade även planerat att gå på en vandring som deras pappa fixat men planerna ändrades helt när Astrids mamma fick ett samtal från sitt jobb.

  Författaren formulerade som att det var en akut jobbgrej som hennes mamma var tvungen att åka på, som låg i Kanarieöarna. Astrid övertalade hennes mamma att stanna en natt ensam i huset, vilket hon aldrig skulle ha gjort. Mottagningen är dålig i huset och de kan inte få tag på varann. Astrids mamma blir kvar längre än väntat på jobbet och Astrid börjar märka konstiga saker.

  Författaren skriver om en sjö som Astrid badat i och sedan får hon höra en mörk historia om sjön. Hon upptäcker blöta fotsteg på terassen och träffar några mystiska barn. Barnen vill leka kurragömma med Astrid tills leken blir till allvar och Astrids Liv står på spel.

  Författaren avslutar boken med att Astrid går på vandringen ensam efter många omständigheter. Hunden Blanco är den enda hon har med sig. Hennes telefon har hon inte med sig och mamman är fortfarande på jobbkrisen på Kanarieöarna.

 13. Jag har läst boken ”Geniet” (2009) skriven av författaren Mårten Sanden.

  I boken skriver författaren om ett syskon-par, flickan som heter Petra och hennes tvillingbror som heter Peter. Dom fyller 13 år om någon vecka. Dom har tidigare varit amerikanska medborgare, men bor nu i Lund i Sverige. Dom har gjort många flygresor mellan Sverige och USA med familjen, men det har oftast varit under sommarloven. Nu ska dom ut och resa igen, men utan föräldrar och flyget går mot New York. I flera år har dom varit intresserade av att lösa olika slags fall så kallade detektiver, men har nu tänkt att ta en paus med spanandet.

  Enligt författaren så är systern mer spänd på att spana än vad hennes bror är. Redan innan dom stiger på flyget så ser hon mystiska män som hon inte kan släppa med blicken. Peter som vill koppla av har tagit med sig en bok som en släkting har skrivit, en verklighetsbaserad berättelse.

  Författaren nämner flera händelser under resan i boken, som verkar mystiska så till och med Peter börjar fundera på att det är något som inte stämmer. Han börjar tro att det har med boken att göra som heter ”Dear Stranger”.

 14. Boken som jag har läst och som författarna ”Sören Olsson” och ”Anders Jacobsson” har skrivit heter ”Sune på bilsemester”.

  Författarna har skrivit en bok som handlar om familjen Andersson. De ska på ett bröllop men har glömt att köpa en present. Rudolf hämtar då en tavla, som de själva fick i bröllopspresent. Fast innan de är påväg att lämna över tavlan så får de reda på något som förändrar mycket. Tavlan är värd nästa en miljon. Problemet är att det inte finns någon signering och då är den inte värd något.

  Författaren menar nu att deras semester till självaste Frankrike börjar och där de ska få tavlan signerad av ”Nyllet”. Resan blir dyr. När de har anlänt till Frankrike får de reda på att Nyllet har dött och att det var han som begravdes under den samling de såg.

  Författaren formulera att Sune tänkt på sin drömtjej Nicole under hela resan. Han hade sett henne på ett kort som en liten flicka. Kortet hade tagits för 20 år sedan. Nicole hade ju såklart blivit äldre och hans drömtjej försvann. När Nyllet var död visste de inte vem som skulle ta över huset. Nicole och hennes dotter hade inte råd och de hade inte fått något ärv eftersom att Nyllet inte var Nicoles riktiga pappa. Fast Sune hade träffat en tant, Nicoles mamma. Hon berättade för Sune att det var Nyllet som var Nicoles riktiga pappa och Sune sa att hon var tvungen att berätta för Nicole. För då skulle hon Nicole ärva huset.

  Författaren beskriver resans slut. Nicole och hennes dotter ärvde huset. Rudolf hade slutat bry sig så mycket om den där tavlan utan hans familj var viktigare. Sune hade kommit på vem hans drömtjej skulle vara. Inte Nicole utan hon skulle vara precis som ”Lina Sophie Blixt”.

 15. Boken jag har läst heter ” Kanske ihop”. Den är skriven av författaren Johanna Lindbäck.

  Författaren skriver i boken om en tjej, Majken, och en kille, Ivan. I början av boken skriver författaren om hur Majken och Ivan har gjort ett avtal om att låtsas att de är ihop. Varför de gör detta är b.la. för att Majken vill visa Tessan och Belinda att hon inte bara är en, som det beskrivs i boken, fiolspelande tönt.
  Tessan är, enligt författaren, en av Majkens bästa vänner. Men på senaste tiden har Majken och Tessan glidit ifrån varandra. Författaren skriver om att det kan bero på b.la. att Tessan har fått en ny pojkvän, Dexter.
  Författaren skriver om de olika dealerna som Majken och Ivan har. Majken och Ivan börjar ses oftare. Och författaren berättar om hur Majken känner pirret i magen varje gång de ses. Men Majken vet inte vad det kan bero på.
  En längre bit in i boken skriver författaren hur Majken och Tessan blir bra vänner igen. Att det inte längre är några fejkade leenden.
  Nu vet både Majken och Ivan vad det är som gör detta pirret i magen när de ses.

  Boken avslutas med att författaren skriver om att Majken och Ivan är ett par. Om hur folk får reda på det. En till sak som författaren avslutar med är att Majken, en gång för alla, ”avslutar” vänskapen med Tessan. Majken säger vad hon tycker och hamnar sedan i en chock. Författaren skriver om hur Majken känner sig efter detta. Att hon går till Ivan och berättar allt. Det allra sista författaren skriver om är hur Majken och Ivan kysser varandra.

 16. Bokreferat på boken Marcus och Martinus och förlaget som har publicerat boken är lIndco.

  Författarna har skrivit om deras uppväxt och lite om deras familjemedlemmar, Mamma Gerd Anne, pappa Kjell-Erik, syster Emma och författarna själva Marcus och Martinus. De har också skrivit om att de älskar fotboll och håller på med det hela tiden när de inte sjunger så man kan säga att de har två olika intressen. Författaren skriver också om deras kändis liv och att de älskar deras fans.

 17. Ett referat till boken ”Pojken i randig pyjamas” som är skriven av John Boyne.

  Boken utspelar sig i Berlin. Huvudkaraktären Brunos pappa arbetar åt nazisterna under andra världskriget. Pappan får ett jobb utanför Berlin och hela familjen bosätter sig i en stor villa precis intill ett koncentrationsläger. Bruno är en liten pojke med mycket fantasier. En dag får han för sig att han ska utforska platsen de bor på och då hittar han koncentrationslägret. Han ser en liten pojke vid gallret som skiljer dem åt, de får kontakt med varandra och blir nästan vänner samma sekund som de ser på varandra. Bruno går till pojken bakom stängslet regelbundet varje dag och ger honom mat. Den lilla pojken Shmuel berättar för Bruno att hans pappa inte har setts till de senaste dagarna och frågar om Bruno skulle kunna hjälpa honom att hitta hans pappa. Några dagar senare kommer Bruno dit och Shmuel har med sig kläder som han kan ha på sig under tiden han är där inne i lägret. Nazisterna kommer och ska gasa några människor inne i lägret och Bruno och Shmuel är två av dem som ska gasas ihjäl. Brunos pappa får reda på att han inte är hemma så hela familjen springer och letar efter honom, men dom kommer till för sent till lägret. Bruno är död och likaså Shmuel.

  Författaren vill framföra att andra världskriget var hemskt och gjorde så att många människor dog.

 18. fotbollstjejen

  27 mars, 2018 at 22:10

  Detta är ett bokreferat till boken ”Brännmärkta” av Lena Ollmark.
  Det är den andra boken i serien Firnbarnen.

  Författaren har skrivit en bok som handlar om Teddy, Natta och Leo. Boken berättar mycket om en lärarinna som låste in barn i källaren på deras skola och dödade dem.

  I boken skriver författaren att det är en mattant som heter Gullan som berättar en massa läskiga historier för barn.

  Författaren skriver också att en massa barn plötsligt börjar leka mycket i skogen och de börjar gå runt och sjunga en massa hemska ramsor om en flicka som bor i skogen som kallas rotflickan.

  Författaren skriver att Teddy håller på och göra ett spel om sina mardrömmar och om lärarinnan när hon låser in barnen.

  I boken skriver dem i slutet att lärarinnan är rotflickan som vill ha tillbaka sina barn. Gullan som var en snäll mattant var egentligen på rotflickans sida, så hon vill ge Natta, Teddy och Leo till rotflickan.

 19. Detta är ett bokreferat till boken ”Skatten” som är skriven av författaren Mårten Sandéll

  Författaren i boken ”Skatan” berättar om några kompisar som har gått ihop och gjort en däckar klubb där dom löser brott och liknande. Författaren skriver även om att det har begått ett inbrott i deras mosters hus fast på ett annorlunda sätt. Böcker kläder och skor är förstörda och det ända som är kvarlämnat är en skat fjäder, berättar författaren. Författaren förklarar hur det börjar spridas tankar om fjädern bland föräldrarna men det får deckarligan snart reda på. Dom skuggar deras pappa till en park utanför ett museum där han möter moster Lili och Maj som var deras kompis. Författaren berättar hur dom sedan förföljer en gammal tant på en cyckel som sedan lyckas köra ifrån dom. Dom blir misstänksamma och märker dagen efter att rökbomber från skolan har stulits berättar författaren. Moster Lili tror att det är hennes gammal kompis som dog för 50år sedan som är skyldig för brottet och det visar sig senare skriver författaren.

 20. Jag har läst andra delen i Seriem Maze runner som är skriven av James Dashner.

  I The Maze Runner hamnade Thomas i en glänta befolkad av ett gäng killar omgärdad av en lömsk labyrint. När gruppen slutligen lyckades ta sig ut visade sig alltsammans vara ett gigantiskt experiment av den halvstatliga organisationen WICKED

  När ungdomarna inkvarteras på en bas berättar Dr Janson som leder själva basen att man räddat dem undan WICKED, men snart inser Thomas att man i själva verket fortfarande är i den onda sidans händer.
  I boken finns det ett virus som har drabbat större delen av människorna.
  Det visar sig att ungdomarna är immuna mot virus. Detta virus gjorde människor tillocgjort folk till zombieliknande mordmaskiner, och nu vill WICKED på ett våldsamt sätt försöka utvinna ett vaccin ur ungdomarna. För att de var immuna.De lyckas rymma för att ta sig till bergen där en motståndsgrupp ska gömma sig men längs vägen attackeras de av grupper med zombies och tas tillfälligt till fånga av ett gäng banditer.

 21. Jag har läst Isdraken som är skriven av George r. r. martin.

  Isdraken handlar om en tjej som heter Adara som kallas för vinterbarnet. Adara och hennes pappa bor på sin gård i en liten by dit isdraken flyger varje vinter. Adara brukar bygga ett is slott varje år och så brukar små is ödlor flytta in i slottet. Adaras födelsedag är på vintern och hon känner sig väldigt speciel när hon föddes så dog hennes mamma av kylan för att det var väldigt kallt.

 22. Bokreferat till boken: ¨Gregor, Dödens labyrint¨. Boken är skriven av Suzanne Collins (författare till hungerspelen) och är den andra boken i serien ¨Krönikan om underjord.

  Dödens labyrint handlar om att Gregor, som bor i New York, ska åka pulka med sin lillasyster Boots. Gregor behöver knyta sina skor och när han tittar upp igen är Boots borta. Han ser en gatubrunn och en handske ligger bredvid hennes handske. Han bestämmer sig för att gå efter och kommer sedan i en underjordisk gång. Plötsligt börjar han falla men sedan landar han på en fladdermus rygg. Det är Ares som är hans edsvurna.
  Gregor nämns i en profetia, profetian om Bane. Den går ut på att han ska döda en vit jätteråtta. De behövde åka till Irrgången, ett ställe där jätteråttorna levde. Det var en svår resa dit och dem förlorade många av dem som var med. När de kom fram hittade dem Bane, men det var bara en liten bebisråtta. Han kunde helt enkelt inte döda den. Så han gav den till en råtta som var god och som han kände från sitt förra uppdrag i Underjord. När han kom tillbaka till Regalia (Det ställe han rest ifrån) blev alla arga och upprörda eftersom han inte hade dödat den och i profetian stod det att han skulle göra det. Men sedan kom dem på att om han skulle dödat den så skulle det utbryta ett enormt krig p.g.a. att han hade dödat råttan. Det var Nerissa som kom på det eftersom hon kunde kolla in i framtiden och fick uppenbarelser. Så egentligen skulle han blivit dömd till döden men det blev han inte eftersom han hade räddat hela Underjord.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2018 Eldsjälar

Tema av Anders NorenUpp ↑