Eldsjälar

Vi brinner för kunskap

Skrivuppdrag v. 50

Under fredagen v. 49 var vi på Remida och genomförde vårt teknikuppdrag – Att tillverka egna tidmätare. Beskriv hur din grupps tidmätare fungerade och även vad du tyckte om denna uppgift.


Prenumerera på nya blogginlägg

21 kommentarer

 1. Min grupps tidmätare fungerade inte särskilt bra, därför fick vi göra om dem sista minuterna. Vår första plan var väldigt avancerad och om den skulle fungerat skulle det blivit väldigt bra. Men vårt slutgiltiga resultat var väldigt enkelt, för vi bara hade runt en kvart på oss. Det var för vi arbetade på alla de andra delarna till vår första plan. Men tillslut insåg vi att det inte skulle fungera så vi fick helt och hållet byta ide.
  Denna tidmätare skulle ta 15 sekunder, men våran tog bara runt 11 sekunder. Denna tidmätare kan man mest koppla till ett timglas, därför det var sand som åkte ner från ett rör. Den blev väldigt simpel och vi lyckades inte helt med uppgiften. Men vi lärde oss att man ska tänka om och tänka nytt. Istället för att tänka på samma idé som tyvärr vi gjorde och sedan var det för lite tid för att göra något större projekt.

  Denna uppgift var kul för man fick tänka utanför boxen hur man skulle mäta tiden. Det skulle självklart vara mycket roligare för min grupp om vi hade lyckats med 15 sekunder. Det skulle vara kul att göra liknande uppgifter.

 2. Vår ritning från början var jag och min grupp hyfsat nöjda med av vad jag uppfattade. Jag däremot var lite osäker kring idén då jag inte såg en fungerade lösning kring uppfinning angående hur vi skulle placera rören och hur hjulet skulle snurra.

  Väl på Remida hittade vi svar på båda mina osäkra frågor och uppfinningen verkade bli en fungerade tidsmätare. Samarbetet funkade bra och vi hittade lösningar på alla våra uppkommande problem tills vi skulle sätta fast hjulet.

  Det hade blivit ett stort missförstånd angående hur burkarna på hjulet skulle placeras och inget av våra byggen funkade i slut ändan. I sista minuten fick vi tänka om och vi bestämde och då för att utgå från dunken med sand.

  Dunken med sand som vi hade placerats mellan två frigolit rätblock i luften innehöll ett relativt stort hål där sanden skulle rinna ut ur. Under hålet placerade vi två rör av kartong med hjälp av silvertejp. Det uppstod en hel del problem vid detta moment då sanden läckte ut på golvet. Tillslut verkade vår dåliga lösning fungera och vi satte en plastburk vid rörets ända där sanden kunde rinna ut i.

  Vi tog tiden utifrån sandens hastighet neråt som gick totalt på 11.03 sekunder. Efter dessa sekunder stoppades sanden i röret och vi fick nöja oss med resultatet. Vi försökte bygga vidare på vår tidsmätare men tiden räckte inte till. Vi alla blev missnöjda med djupa suckar.

  Mina tankar angående uppgiften var väl både positiva och negativa. Jag har aldrig varit den som gillat att bygga och lösa problem utan höll mig mest till pyssel och sortering när jag var mindre.

  Främst kände jag en negativ och jobbig känsla eftersom jag inte kom med några klara idéer av vad vi skulle uppfinna. Tankarna som gick runt i huvudet under beskedet vad vi skulle göra var helt ärligt talat ”suck”. Att bygga, experimentera och omprova har som sagt aldrig varit min grej och inombords hade jag redan gett upp.

  Trots detta övertygade jag mig själv att det skulle fungera och kämpade på till slutet. Men allt gick dåligt i slutändan och jag blev väldigt missnöjd med resultatet.

 3. Min grupp gjorde en bana som en liten kula skulle åka igenom. Först så tänkte vi att banan skulle vara på en lång frigolitkub och att banan skulle vara runt den. Men sedan så fick vi lite problem med t.ex. svängarna. Men vi hade hunnit börja på banan men att vi inte kunde göra svängarna. Vi visste inte riktigt vad banan skulle vara på nu men så tänkte vi att när kulan har rullat den biten vi redan hade byggt så kunde vi ta en till frigolit kub och forsättta bygga på den men på sidan av den. När vi hade byggt hela den sidan så var det 5 sekunder och det skulle vara 15 sekunder så vi var tvugna att bygga väldigt mycket mer. Så vi tog en till frigolit kub och så tänkte vi att vi kunde bygga sicksack uppepå frigolit kuben. Då sammanlagt blev det ungefär 10 sekunder. Så vi satte klossarna tätare och testade oss fram. Men tillslut så fick vi 14,75 sekunder och detta var godtjänt.

  Samarbetet i min grupp funkade sådär. Vi hade ganska mycket diskussioner och sådant. Men i slutet när vi hade kommit på en lösning så gick samarbetet bra.

  Jag tycker att detta var en rolig och bra uppgift. Eftersom att jag gillar att pyssla och vara kreativ. Men det var även en bra uppgift eftersom att man lärde sig att samarbeta, tänka och att ha tålamod.

 4. Min grupp startade till en början med en helt ok ritning som alla var nöjda med. Jag var lite osäker på att det inte skulle fungera eftersom att det var mycket som behövde vara perfekt. På Remida hittade vi allt vi behövde och sedan var det bara att börja med banan. Samarbetet funkade väldigt bra bitvis och vi hittade nya sätt att få banan att fungera utan problem.
  Efter en stund var hela banan uppsatt, men det tog inte riktigt 15 sekunder för vår kula att rulla igenom. När det sedan var vår tur att testa allt funkade det inte riktigt, kulan stannade och saker ramlade isär.
  Vår kula skulle åka igenom alla papp rör och sedan åka ner i ett hål och landa på golvet. Vi byggde upp en stapel av papp rör och sedan placerade vi ett rör inuti för att kulan skulle stanna i röret. Vår idé funkade inte riktigt och vi kom på tiden 7. 35 sekunder, som ingen riktigt var nöjd med.

  Mina tankar runt uppgiften från början var positiva och jag tyckte att det var roligt. När jag var yngre var jag en person som byggde med lego och hittade på nya lösningar och bygg idéer för att komma framåt. Jag kände mig redo och jag hade en idé som snurrade inne i huvudet. Tankarna som snurrade runt i huvudet när vi fick uppgiften var ”ja, vad kul”! Men med resultatet var jag inte lika glad och nöjd, men då får man bara tänka annorlunda till nästa gång man får en liknande uppgift.

 5. Jag tyckte att vår fungerade bra, men först så hade vi banan ganska långt nere och sedan så höjde vi upp den för att det skulle ta lite längre tid, men den ramlade hela tiden. Denna uppgift var jag väldigt koncentrerad på för att denna uppgift så satsade jag mycket för vi var ju ett lag och samarbetade mycket.

  Våran bana blev väldigt bra för att vi hade liksom banan rak hela vägen till mål.
  Det blev väldigt koncentrerat där i slutet för att vi hade ju höjt upp banan så vi visste inte hur det skulle gå med betygen, men sedan så gick det jätte bra.

 6. Jag var inte med när min grupp byggde banan för att jag var någon annan stans.

  Men dom delarna som jag var med på tyckte jag att vi hade ett bra sammarbete, för att alla fick säga sin sak och vad dom tyckte om dom olika idéerna. Vi fungerade bra som grupp, men det var några som tyckte en sak och en annan tyckte en annan sak. Men vi löste det alltid tillslut.

  Jag vet inte helt hur resultatet blev för att jag var inte där då. Men jag tror att banan varade i ca 5 sekunder.

 7. Jag och min grupp skulle då börja med att göra en ritning. Vi blev ganska nöjda med den ritning tillslut kom fram till. Vi trodde att själva byggandet skulle bli en dans på rosor. Men det blev det ju inte om man kan säga så.

  När vi kom ner till remida första gången förstod vi att vi skulle behöva ändra saker på ritningen.
  Andra gången skulle vi då ändra
  allting, vi kom fram till en idé men den funkade ju inte i slutändan. Vi fick ganska mycket tidspress så vi slängde bara ihop något de sista minuterna.
  Nu ska jag försöka beskriva den tidsmätaren vi slängde ihop i slutet: Vi hade satt en hink liknande trä sak övers, sedan var det ett hål där. Meningen med hålet var att man skulle hälla sand i det, sanden skulle sedan åka vidare till ett pappersrör. När sanden hade åkt igenom röret så kom sanden till en behållare där det låg mer sand. Det tog mer än 11 sekunder för sanden att åka till behållaren. Vi tycker att denna uppfinning blev lite likt ett timmglas men det är inget vi kan ändra på nu.

  Jag tycker att denna uppgiften var ganska rolig. Som sagt sa jag att det var lite tidspress så det skulle vara bra om man fick en gång till för att bygga. Men annars var det roligt, vi blev ju lite missnöjda med slutresultatet men huvudsaken är ju att vi hade kul och att vi gjorde vårt bästa.

 8. Vår grupp gjorde en bana som en kula skulle åka igenom. Vi hade ett tyg som vi hängt upp. Sedan satt ett rör under som satt ihop med ett till rör osv. Jag tror vi hade fyra stycken rör. Vår ritning fick se lite annorlunda ut från hur den egentligen skulle se ut.
  När vi skulle bygga tidmätaren så gjorde oftast alla i gruppen något. Alla i gruppen deltog i arbetet men i vissa stunder var det någon/några som fick göra lite mer. Det kan ha varit så för att det blev väldigt stressigt i slutet. Men alla fick göra något och alla hade betydelse i arbetet.
  För vår grupp gick det inte jätte bra i slutet men vi försökte rädda allt. Vi var tvungna att ta bort vårt tyg. Detta för att det lossnade från fästet. Vi fick lägga några saker under vissa rör för att få lutningar. Vi fick lägga lite saker i rören för att det skulle ta lite längre tid.
  Även om det inte blev som vi tänkt oss så blev det en tidmätare. Vår tidmätare mätte bara ca fem sekunder. Men det blev i alla fall något. Och i många stunder var det också väldigt roligt att bygga tillsammans med några.
  Denna uppgiften var väldigt ny men också rolig. man var tvungen att tänka väldigt mycket. Man var även tvungna att sammarbeta för att man skulle komma framåt i arbetet. Jag tror att det var lite svårt enbart för att det var en ny uppgift. Men jag tyckte att det var en ganska rolig uppgift. Jag var ganska missnöjd med hur det slutade. Men trots det var det en rolig dag på remida.

 9. I min grupp så skulle vi bygga en bana som en kula skulle rulla igenom. Vår första ritning som vi skulle göra i skolan trodde vi skulle fungera. Men eftersom att det inte fanns några koner som vi skulle bygga banan på, så funkade inte det. Men sedan när vi såg att det fanns frigolit klossar, så tänkte vi att vi kunde bygga banan på den istället. Vi började bygga vår bana, men tillslut insåg vi att vi fick problem med svängarna. Så vi fick tänka om i sista sekunden.

  Vi visste absolut inte vad vi skulle göra. Men sedan kom vi på att vi kunde ta en frigolitkloss och bygga banan med samma material som innan, men att vi kunde bygga den på sidan av frigolitklossen. Vi kämpade på och när vi hade byggt en liten bit så hade vi bara kommit 5 av 15 sekunder. Så vi fortsatte att bygga. Sedan kom vi med en briljant ide att vi kunde bygga sick-sack i slutet. Då funkade det och vår slutgiltiga tid blev 14,75 sekunder.

  I mun grupp så kanske inte sammabetet var det bästa. Det var folk som blev arga och det blev diskutioner om hur banan skulle vara. Men vi fick i alla fall ihop det och i slutändan så tror jag att alla blev nöjda.

  Jag tyckte att detta var en ganska rolig men svår uppgift. Det var svårt att komma på vad man skulle göra och det gick sådär med sammabetet.

 10. Jag tycker att min grupp samarbetade bra men eftersom vår bana hade många dominobrickor så var det lite svårare att testa hur långt tid det tog för att vi behövde ställa dominobrickorna upp varje gång, som var lite svårt. Det tog ca 12 sekunder och jag blev ganska nöjd, men eftersom när vi skulle testa för sista gången så blev det 14 sekunder. Det är därför jag inte blev så nöjd med det. Men jag tycker det var kul att göra en tidsmätare och även om det var lite stressigt i slutet så klarade vi det. Vår första tanke när vi skulle göra en tidsmätare fungerade inte eftersom dem hade ingen material för den, så att vi behövde tänka om. Då kom vi på att vi kunde ha golfbollar, dominobrickor och rör som golfbollen skulle kunna åka genom. Vi hade två eller tre golfbollar, ett rör och dominobrickor. Vi hade också en träbit och mynt. Alla var delaktiga och jag tycker att det var jättekul att göra egna tidsmätare.

 11. Jag och min grupp byggde en slags kulbana. Först hade vi tänkt att vi skulle ha ett rätblock av frigolit och att banan skulle gå utanpå den alltså runt. Men det funkade inte så bra eftersom vi behövde på något sätt göra svängarna. Så istället la vi frigolitbiten ned byggde en bana på sidan av den. Vi hade en glaskula som först rullade på sidan av en frigolitbiten. Det var metallsaker som var formade som ett U och den rullade genom dem. När det var tio minuter kvar med att bygga och våran bana bara var 4 sekunder kände vi alla mycket stress. Man skulle ju komma så nära 15 sekunder som möjligt. Så vad vi gjorde var att vi kom på att man skulle kunna låta kulan rulla uppå en frigolitbit så att vi inte behövde bygga banor på sidan. Så vi gjorde så att den kom upp på frigolitbiten och sedan byggde vi zick zack med metallbitarna så att kulan bromsades in varje gång. Vi fick flytta om väldigt mycket men våran rekordtid blev 14,73 sekunder och vi blev alla väldigt nöjda med den tiden. När vi filmade in fick vi 14,63 sekunder tror jag. Utan den där iden med zick zack skulle vi nog inte klarat oss. Jag tyckte det var väldigt kul när jag fick reda på att vi skulle bygga en tidsmätare eftersom jag älskar att komma på hur saker och ting ska fungera. Dessutom är det roligt att bygga saker.
  Samarbetet gick sådär eftersom vi diskuterade mycket och alla tyckte olika och ville visa sina egna lösningar men när slutet närmade sig och vi hade hittat något som kunde funka fick vi nytt hopp och samarbetade bra. Hela uppgiften var väldigt rolig och jag skulle gärna vilja göra en sådan sak igen.

 12. Jag tycker vår grupp jobbade bra tillsammans. Så fort något gick fel så hjälptes alla åt och byggde den igen. Det som var lite jobbigt var när allt rasade och vi fick lite panik, men vi löste det. Vi använde mest sådant som man kan bränna.

  Vår ritning vi gjorde först blev inte av för att det behövdes något eller någon som vevade hela tiden, men vi hittade en annan lösning. Den skulle ta 15 seckunder men vi han inte riktigt bygga så lång för att vi byggde den ju så högt upp så jag knappt kunde nå. Våra tog inte 15 sekunder utan våra tog ungefär 8 sekunder.

  Ritningen blev ju inte av utan vi fick testa oss fram . Jag viste att det inte skulle funka från början för att vem orkar så och veva i 15 sekunder, men den blev iallafall bra.

  Jag tycker detta var en väldigt rolig sak att göra för att man fick jobba tillsammans med sin grupp. Jag skulle gärna vilja göra detta igen fast man kanske skulle kunna göra det i en mindre grupp.

 13. Jag tycker att vår grupp jobbade jätte bra för att vi hade en tanke först med en virvelvind men det funkade så vi tog inte det och gjort banan annelundare vår ritnik va. Smmabetet va väldigt bra för att vi delade upp oss i två och två och ibland tre för att vi skulle inna mer och att det inte skulle va så många på en sak. Alla va snäll och hjälpte varandra så fort någon gjorde fel så gjorde vi om det tillsammans. Alla byggde och hjälpte till med banan och alla hjälpte till att städa utan efter oss. Vår banan gick på 5 sekunder efter vi hade tagit bort virvelvinden från våran bana. Vi hade lite sand papper så vi kunde sakta ner kulan som åkte genom vår bana och lite plast och så i rören. Vi hade 1 långt rör som kulan åkte ner ur och sen 3 rör som den fortsatte åka genom och sen tog banan slut.

 14. Jag kan börja med uppgiften.
  Uppgiften var jätte rolig särskilt roligt var det att vi gjorde det på Remida för då fanns det så mycket material att välja mellan. Det var roligt att jobba i grupp för då kunde man samarbeta och det var roligt.

  Hur det gick.
  Det kunde gått mycket bättre för vår grupp man skulle ha tiden 15 sekunder men vi fick 6 sekunder. Jag tror att anledningen till vårt dåliga resultat var att vi behövde göra om det och då blev det stressigt och det ledde till att det blev mycket fel t.ex. att bollen stannade i ett av rören. Jag tyckte vi hade ett bra samarbete tills det blev stressigt för då ville alla hinna klart och då blev det knas.

 15. Till våran tidmätare från början skulle vi använda kulor, rör och ett hjul som kunde fånga upp kulorna. I början tyckte vi att vår idé var bra, men när vi skulle komma till Remida och bygga den märkte jag att denna idé var lite för komplicerad.
  Vi gav inte upp så lätt.

  Vi började att bygga ihop allt, men silvertejpen var det några andra som ville ha. Vi fick dela på den och det var inte mer med den saken. Att bygga ihop rören var lätt, men hjulet som skulle fånga upp kulorna var inte lika lätt att bygga. Vi fick ändra på våran idé och tillslut satsade vi bara på rören.

  Vi tänkte att om rören hade en speciell lutning skulle det ta ca 15 sekunder för kulan att ta sig igenom rören. Det blev inte lika enkelt som vi trodde. Vi bytte ut kulan mot en träboll, men det gick inte heller på 15 sekunder, så det ända vi kunde gå på var att byta ut bollarna. Det blev tillslut en golfboll. Tiden vi fick på oss att göra denna uppgift började gå mot sitt slut. Den var 30 minuter kvar och vår bana var då bara 5 sekunder. Vi tänkte ju längre bana desto längre tid skulle det ta för golfbollen att färdas genom rören. Det kändes som om vi tog upp hela Remida till våran tidmätare. Vi behövde en längre bana. Vi gjorde så att röret gick åt höger så vi kunde klara uppgiften.

  Vi testade och bollen kom igenom röret och allt gick bra, men när vi skulle testa att ta tiden gick den ju såklart inte igenom rören och bollen fastnade på olika ställen hela tiden. Vi blev väldigt stressade eftersom tiden vi hade på Remida började ta slut. Lina och Maria skulle komma till oss och ta tiden, men allt går åt skogen. De ger oss lite mer tid och vi måste göra en nödlösning. Vi tar bort svängen och gör en annan sak som några i min grupp kom på. Vi gjorde ett rör ner till golvet och när golfbollen kom från de andra rören så skulle den falla ner i det röret som gick rätt ner i golvet.

  Vi fick nöja oss med den lösningen och vi blev ganska nöjda med tiden. Tiden blev 7.35 sekunder.

  Denna uppgiften tyckte jag var rolig och jag gillar att man får vara både kreativ och tänka på ett logiskt sätt. Jag hoppas att det kommer en liknande uppgift till vårterminen.

 16. Jag och min grupp hade en ganska klar och tydlig bild av vad vi ville göra för något. Vi hade tänkt i detaljer och kommit på roliga men ändå avancerade detaljer till vår tidmätare. Problemet var ju vara det här med de olika materialen som fanns på remida.

  Vi skulle göra en tidmätare som bestod av en frigolit box. Runt denna box skulle vi göra själva banan. Banan skulle bestå utan flera metall klossar som vi skulle göra både svängar och raka sträckor med. I denna banan skulle vi sedan släppa en kula som fick rulla i banan och sedan skulle den komma ner i en skål som lät.

  På fredagen gick vi iallafall dit för att kolla om materialen som vi behövde fanns där. Det som vi behövde fanns faktiskt där och vi började pröva hur vi skulle bygga den nästa fredag. Vi visste ungefär hur vi skulle bygga upp den. Det var dock lite svårt för att vi kunde ju bara hålla ihop de olika bitarna. Vi gick en bild i vårt huvud hur vi skulle bygga den och vi kände att den skulle bli väldigt bra.

  Fredagen efter var det då dags att börja bygga tidmätaren. Denna tidmätaren skulle mäta 15 sekunder ungefär. Vi hämtade våra material som vi hade lagt undan. Vi började snabbt sätta fat med byggandet. Vi alla visste vad vi skulle göra men problemet var det hur vi skulle få till svängarna. Efter en stunds fixande och tänkande beslöt vi oss för att tänka om. Vi tänkte inte om med materialen utan det var samma. Vi ställde en frigolit box rakt upp. På den satte vi metallklossar som ledde till en annan frigolit box med hjälp av et rör. På den boxen fortsatte vi att bygga likadant. Nu började vi dock att göra lite hinder. Vi satte en matta i dessa metallklossarna. Vi byggde även lite upp och ner då den skulle klara av det för den hade väldigt hög fart. När det var tio minuter kvar hade vi skapat en bana sim tog 4 sekunder. Vi var då tvungna att vara väldigt snabbtänkande. Vi satte du ännu en till frigolit box. På den boxen satte vi metallklossar som vi gjorde i sick sack. Efter sick sacken landade kulan i en skål dom lät väldigt starkt.

  Våra lärare skulle filma in vår bana när kulan rullade i den. Vi skulle även ta tiden. Vi satte igång tiden och kulan. Vi såg hur den rullade fort och både sakta. När vi hör lätet från kulan som slått i skålen kollade alla på klockan och den visade 14,75. Denna tiden var då godkänn och alla blev väldigt glada.

  Alla blev glada då vi hade kämpat väldigt mycket med detta. Samarbetet funkade sådär då vi missuppfattade varandra lite. Fast när alla sedan hade fått en bild av vad vi skulle göra så bara körde vi. Vi samarbetade och hade väldigt kul tillsammans.

  Detta var en riktigt kul uppgift och jag skulle gärna göra något liknande. Det är kul att få vara kreativ och att få tänka lite utan för ramarna.

 17. lockigachokladen

  12 december, 2017 at 19:49

  Min grupps tidmätare var en sorts dominobana som började med ett mynt som åkte ner för en tunn bräda med hål i, i vilket myntet åkte ner för. Sedan kom några dominobrickor som egentligen inte var dominobrickor utan kakelplattor som vi helt enkelt tyckte fungerade bra därför använde vi dom i stället för vanliga dominobrickor men det var även på grund av att Remida inte hade exakt det material som vi behövde. Sedan puttade dominobrickorna på en golfboll som åkte i ett rör och sedan ner på marken i en liten bana. Sedan rullade golfbollen mot en kartongsbit som bytte riktning så att bollen rullade åt en annan riktning. Därefter kom det fler dominobrickor, när den sista dominobrickan föll puttade den till en annan golfboll som åkte i ett rör. Röret som golfbollarna rullade i var från början ett enda rör som vi sågade itu för att se hur golfbollen rullade. Sedan kom tre ihåliga plaströr efter varandra som vi hade tejpat ihop med silvertejp. Efter det åkte golfbollen ut ur röret mellan några kakelplattor och puttade på ett långt domino som nästan gick i ett sick-sack mönster. Banan avslutades med att golfbollen åkte mellan några kakelplattor och till sist slog i en ringklocka så att man tydligt skulle förstå att banen var slut där.

  Vår tidmätare var inte särskilt praktisk eftersom det tog lång tid att bygga upp dominot om och om igen men jag tycker att det såg rätt häftigt ut när bland annnat golfbollen puttade på dominobrickorna som föll och puttade på golfbollen och så vidare.

  Eftersom målet var att tidmätaren skulle ta 15 sekunder behövde vi lägga till saker hela tiden och utveckla banan. Till sist blev vårt slutresultat 14:56 vilket vi blev nöjda med men eftersom vi hade ett domino så tog det ändå alltid olika lång tid att ta för tidmätaren. För att det skulle ta lika lång tid vartenda gång skulle vi behöva ställa dominot likadant vartenda gång vilket skulle vara väldigt komplicerat och ta väldigt lång tid.

  Det material som vår tidsmaskin var byggd ut av och som banan behövde för att funka var:
  3st. golfbollar, 1st. mynt, en tunn träplanka som myntet åkte ner för, cirka 20-30st.(väldigt svårt att säga eftersom vi hade jättemånga, svårt att räkna) en rund kartongbit, två hårda tygbitar 1 st. trärör och en ringklocka.

  Från första början hade vi en helt annan plan men den gick inte av eftersom remida inte hade det material som vår tidmätare krävde. Därför blev det väldigt svårt att komma på något nytt när vi märkte att remida inte hade det material som vårt arbete krävde eftersom vi tyckte att vår första plan var jättebra.

  Planen från början var att vi skulle ha en vikt som hängde på ett snöre som ledde till två kugghjul som skulle snurra och mäta tiden när man skulle släppa på en virvla som höll fast vikten. Till sist kom vi ändå på en bra plan som vi lyckades med och som vi fick ett bra resultat ut av.

 18. Vår teknikmätare var lite svår att sätta på för att vi hade dominobrickor som lätt välte och för att om en välte så välte alla.Vi hade även mynt och små kulor som slog i mot saker och gjorde så att det var nya saker som började rulla. När vi spelade in så fick vi 12 sekunder men när vi testade blev det 14 sekunder.
  Jag tyckte att uppgiften var väldigt rolig och vill gärna göra det igen.

 19. Jag och min grupp byggde en tidmätare av många olika material. Vi använde bl.a en träplanka, väldigt många kakelbrickor (de fungerade som domino-brickor), ett mynt, ca 4 golfbollar, ett rör som vi klippte upp, 3 andra rör som vi tejpade ihop för att bollen skulle kunna rulla igenom, samt en ringklocka.

  Vi hade tänkt göra en annan sorts tidsmätare först, men alla material som vi skulle behöva fanns inte att få tag på. Vår nya tidmätare fungerade såhär: Ett mynt rullade ner för en lång träplanka, träplankan hade en skåra där myntet passade väldigt bra vilket ledde till att det rullade ner i ett mellansnabbt tempo. Detta mynt knuffade sedan till ett par dominobrickor som slog till en golfboll. Golfbollen rullade sedan in i ett rör. När den kom ut fortsatte den att rulla och slog i sin tur ner ännu mer dominobrickor. Dessa dominobrickor svängde sedan i en kartongsväng. Golfbollen knuffade mer ännu mer domino brickor som knuffade en ny golfboll genom ett rör. Vi klippte ju upp röret så att man skulle kunna se hur bollen färdades. Den delen som vi inte hade tänkt att ha satte vi där och den hade samma funktion, bollen rullade bara lite snabbare nerför detta rör. Sedan ledde det till de ihoptejpade rören. Efter det fick bollen rulla i en slags passage, efter passagen knockade bollen ner ännu mer brickor som ledde som en orm under träplankan som vi hade haft myntet i. Dessa brickor knuffade till sist ner en golfboll som krockade med en ringklocka som visade att banan var slut. Vårt bästa resultat blev ungefär 14,55 sekunder.

  Vi hade ett ganska bra samarbete, men vi hade också vissa bråk. Det var olika viljor, men så blir det när man är 6 individer i en grupp. Vi löste i alla fall allt och jag blev väldigt nöjd med tidmätaren. Jag tyckte att detta var en väldigt kul uppgift och jag skulle gärna göra något liknande igen. Det vore väldigt kul att åka till Remida fler gånger och göra någon annan uppfinning!

 20. Min grupps plan var att vi skulle mäta tiden genom att se hur lång tid det skulle ta för en tyngd att åka ner till marken.

  Det vi behövde för att vi skulle lyckas bygga denna sorts tidmätare var kugghjul, rep, tyngd och en sorts vev. Vi behövde kugghjulen för att det skulle kunna snurra och fungera. Repet skulle vi fästa på kugghjulen. I detta rep skulle det hänga en tyngd. Vi behövde veven för att kunna lyckas veva upp tyngden.

  Hur skulle alltihop fungera?
  När kugghjulen snurrar åker tyngden ner till marken. Vi mäter då tiden genom att se hur lång tid det tar för tyngden att komma ner till marken.

  Fungerade detta?
  Svaret är Nej. Det skulle kanske gå, men problemet vi stötte på var att det inte fanns något sorts kugghjul. Vi tänkte att vi skulle kunna bygga ett kugghjul själva, men vi beslöt oss för att tänka om.

  Vi hittade en sorts list med skåror i. Vi kom på idén att ett mynt skulle åka i en av skårorna. Sedan skulle vi ha ett domino. När dominot välte skulle den sätta fart på en golfboll som skulle rulla i ett rör som vi klippte upp på mitten. När vi skulle se hur lång tid detta tog, tog det ca 7 sekunder. Vi var då tvungna att lägga till lite saker för att vi skulle lyckas få det till 15 sekunder.
  Bollen skulle då rulla på golvet och sedan göra en sväng. Sedan skulle det komma ännu ett domino. När vi lade till detta mätte vi tiden. Det blev ca 10 sekunder så vi försökte lägga till ännu lite till.
  Sista brickan från dominot skulle då sätta fart på en golfboll när brickan ramlade. Bollen skulle sedan rulla genom de små rör vi satte ihop med silvertejp. Därefter hade vi ännu ett till domino. Dominot hade en sväng och gick under listen. Vi prövade sedan hur lång tid detta tog. Det tog ca 14,56 sekunder. Sista gången vi prövade var den ca 13,80 sekunder.

  Jag tycker samarbetet gick bra. Alla kom med lite olika idéer som resulterade till ett bra bygge. Vi var oense i vissa stunder. Jag tycker vi löste situationerna bra och alla lyssnade på varann.

  Jag tycker hela denna uppgift var väldigt rolig. Detta tycker jag dels för att vi aldrig har gjort detta tidigare och vi fick då pröva på något nytt. Det var även kul att hitta olika material vi skulle använda. Denna uppgift var även bra för det lärde även mig att allt funkar inte första gången. Ibland måste man tänka om och försöka hitta på olika lösningar.

 21. Våran tid mätare gick helt åt skogen. Vår första ranke var att släppa en boll i en virvelvindel och sedan i ett långt rör. Vårat första problem var att bollen skulle ut i ett rör efter det avlånga röret i början. Men den fastnade i röret på botten.
  När vi skulle börja bygga på den där virvelvindeln så funkade inte vår första metod. Så vi var tvungna att tänka på nytt och samarbeta för att få fram en lösning. Vi kom fram till en lösning. Det var att vi skulle tejpa fast den i väggar. När vi prövade detta fastnade alla vid virvelvinden så vi fick inte allt annat klart.
  När vi testade den här tejp idén så ramlade tyget hela tiden och plöstsligt var det tio minuter kvar. Alla stressade och så kom vi fram till att vi skulle strunta i virvelvinden och göra många rör efter de första rören. Så vår tidmätare skulle släppas ner i ett långt törsten lands i en lutning och åka i väldigt många olika rör. Så i den här stunden började jag inse att det inte kommer funka men sen blev lite mer hopp när vi la till telefon böcker. Dom telefonböckerna fick våra långa rör i slutet att få en lutning och därför skulle den få hastighet och åka till slutet. När kulan skulle åka ut ur röret skulle den komma på ett sandpapper för att vi ville sakta ner den men det gjorde inte så mycket. Allt slutade med att det bara tog 5 sekunder när det skulle ta 15. Så vi misslyckades med vår uppgift men jag är glad att vi iallafall fick en lösning så bollen skulle komma ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2018 Eldsjälar

Tema av Anders NorenUpp ↑